מרוקו על קצת המזלג..

            ממלכת מרוקו נמצאת בקצה הצפון-מערבי של יבשת אפריקה. מצפון היא גובלת בים התיכון ספרד ובמצר גיברלטר, במערבה באוקיינוס האטלנטי, במזרחה באלג'יריה ובדרומה בסהרה המערבית, אשר נמצאת בשליטת מרוקו

בירת מרוקו היא העיר רבאט, אף שהעיר הגדולה והחשובה ביותר היא קזבלנקה. הדת הרשמית במרוקו היא האסלאם הסוני, ושפתה הרשמית היא ערבית וברברית שפת היהודים במרוקו נקראת ה?

השלטון המרוקאי ידוע ביחסו האוהד ליהודים, עוד מלפני קום מדינת ישראל, ועד היום. במשך שנים רבות התקיימו קשרים גלויים וחשאיים בין ישראל לבין מרוקו. המלך חסן השני תמך בפיוס ובפשרה בסכסוך הישראלי-ערבי ותיווך בין הצדדים בהסכם השלום בין ישראל למצרים ובמשא המתן בין ישראל לפלסטינים

למרוקו אחת הכלכלות היותר חזקות באפריקה. כלכלת המדינה ליברלית למדי ונשענת על תעשיית הפוספטים כגון זרחן (מרוקו היא ספקית הפוספטים השלישית בגודלה בעולם אחרי סין וארצות הברית). מקור ההכנסה השני בחשיבותו של המדינה הוא העברות של כספי תושבים שעובדים בחו"ל. מגזרים חשובים נוספים הם החקלאות, הטקסטיל והתיירות.

שליש משטחה של מרוקו הם הרים. רכס הרי האטלס הוא האזור הגבוה ביותר של מרוקו, הוא עובר כעמוד שדרה לאורך כל הארץ, מדרום-מערב לצפון-מזרח. הרי האטלס מתחלקים לרכס האטלס התיכון ולרכס האטלס הרים. הפסגה הגבוהה ביותר היא ג'בל טובקאל (4165 מטר), הנמצאת ברכס הרים. מדרום לרכס הרים משתרע עמק סוס, ומעבר לו – רכס הרי מול האטלס. מצפון לרכס הרים עובר שקע אום א-רביע, ומעבר לו – רכס האטלס התיכון. רכס נוסף, לאורך החוף הים-תיכוני, הוא של הרי הריף. ממערב לשלשלות ההרים הללו משתפלת רמה היורדת עד חוף האוקיינוס האטלנטי. שני הנהרות העיקריים במרוקו הם מולויה, הנשפך לים התיכון, ואום א-רביע, הנשפך לאוקיינוס האטלנטי.

מרוקו היא המדינה הערבית הרביעית בגודלה באפריקה, אחרי מצריםאלג'יריה ו-סודאן. אוכלוסייתה מונה כ-37 מיליון נפש (2020). מרבית תושבי המדינה (95%) הם מוסלמים סונים, ממוצא ערבי, ברברי או עירוב של שני העמים. הערבים פלשו למרוקו במאה ה-7 ובמאה ה-11 ומאז הפכו לרוב.

הערים החשובות במדינה הן :

  • קזבלנקה – מרכז המסחר והתעשייה במרוקו ובה נמל חשוב.
  • רבאט – עיר הבירה בה מרוכזים כל משרדי הממשלה.
  • פאס – העיר החשובה ביותר לעם הערבי במרוקו, המהווה את המרכז הדתי של המדינה.
  • מרקש – אתר תיירותי חשוב מאוד, הנמצא במרכז המדינה, באזור השבטים הברברים.
  • טנג'יר – העיר החמישית בגודלה, בה נמצא נמל חשוב המקשר בין מרוקו לספרד.
  •  

יהודים ישבו בכל חלקי מרוקו, בערי המלוכה והמסחר, ביישובי הריף ובכפרי האטלאס שם היו אחראים על צורפות ומסחר וקשר עם נאות הסהרה.
שכונות היהודים בערים ניקראות גם היום מלאח –

פירוש השם מלאח נובע מכך שהיהודים היו גורם מסחרי חשוב במסחר המלח עם המכרות הגדולים שמצפון לטימבוקטו במאלי – משם יובא המלח לארצות צפון אפריקה והסאהל (ועדיין מיובא היום), מכיוון שבכל התקופה שלפני היות החשמל היה המלח אחד המרכיבים החשובים בשימור מזון יבש.

רוב יהודי מרוקו עלו למדינת ישראל לאחר קום המדינה ובמהלך ראשית שנות החמישים של המאה ה-20 וכחצי מליון מהם ומצאצאיהם חיים היום במדינת ישראל. רק כמה אלפים בודדים נותרו בערי מרוקו ורובם מתגוררים היום בקזבלנקה – הלב המסחרי והמודרני של מרוקו.

דילוג לתוכן